Pain management - Het stressvolle leven van een tandarts

Het zijn niet alleen de patiënten die lijden. Ook de tandartsen kunnen last hebben van stress. Het is aan de tandarts om maatregelen te nemen om hun eigen stress te beheersen alvorens zij die van hun patiënten proberen aan te pakken. Soms is het belangrijk eerst voor jezelf te zorgen voordat je voor anderen zorgt. 

Tandartsen hebben duidelijk te lijden onder werkgerelateerde stress¹. Bij de dagelijkse uitvoering van hun werk steunen zij zowel op een enorme hoeveelheid kennis als op precieze manuele vaardigheden. Zij moeten uiterst geconcentreerd blijven werken onder de druk van een tikkende klok, zich ervan bewust zijn dat steeds meer patiënten de wachtkamer binnenstromen. Deze druk neemt ook alleen maar toe, in deze periode van covid-19

De stress van een tandarts

De meeste tandartsen behandelen meer dan 45 patiënten per week tijdens behandelingen die tussen de 20 tot 40 minuten duren. Terwijl zij deze zware werklast beheren, zijn zij onderhevig aan talrijke beroepsmatige stressfactoren: COVID-beperkingen, lawaai, posturale positionering of het omgaan met angstige patiënten.

De symptomen spreken voor zich: 60% van de algemene tandartsen geeft aan nerveus, gespannen of depressief te zijn en slaapproblemen te hebben. 68% van de tandartsen geeft aan rugklachten te hebben². Zoals elke tandarts weet, kunnen spier- en skeletaandoeningen of spanning en stress de productiviteit in hun praktijk verminderen.

Dagelijkse werkzaamheden met personeel

Ook de relatie met tandheelkundig medewerkers is van cruciaal belang voor een soepele werksfeer. Teamleden zijn de beste steun voor een tandarts omdat zij alle kanten binnen de tandartspraktijk zien, vanuit het perspectief van zowel de patiënt als de tandarts.

Omgaan met personeelskwesties is vaak een bron van stress voor tandartsen, eenvoudigweg omdat people management niet behoort tot de kernvaardigheden van een tandarts en managementtraining niet altijd wordt onderwezen als onderdeel van het curriculum van de tandheelkundige opleiding.

Omgaan met werkgerelateerde stress

Een essentieel onderdeel van een complete pijnbestrijdingsaanpak is het aanpakken van de eigen klachten van de tandarts; daarvoor is een juiste professionele omgeving nodig - kalmerende en stemmingsverbeterende muziek is niet alleen bedoeld voor patiënten. De eerste stap in het omgaan met stress is het herkennen van de factoren die de stress veroorzaken. En aangezien stress stress in de hand werkt, is het belangrijk om aandacht te besteden aan de interactie met de patiënt - door bijvoorbeeld een kalmerende stem te gebruiken en de tijd te nemen om angstige patiënten gerust te stellen. Patiënten hebben een hyperacute waarneming en niemand wil een gespannen tandarts die zijn gebit onderzoekt!

Praktisch advies

"Zorg goed voor uzelf"! Maar, wat houdt dat in voor de tandarts?

- Evaluatie van klinische werkgewoonten en houding
- Juist gebruik van ergonomische apparatuur
- Pauzes inplannen tijdens de werkdag en regelmatig bewegen
- Creëren van een ontspannen sfeer
- professioneel advies inwinnen als de symptomen aanhouden

1/2- Source: ‘It’s difficult being a dentist’: stress and health in the general dental practitioner. HL Myers. Br Dent J. 2004.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15272347