Kindertandheelkunde: huidige behandelconcepten
Diepe cariës: hoe behandelen bij kinderen? | dr. Jakob Van Acker
Een beter inzicht in het pathogenesemodel van cariës met de huidige inzichten in de ecologische plaquehypothese heeft in de laatste 15 jaar geleid tot nieuwe manieren om cariës te controleren. Wanneer we diepe cariës willen behandelen, lijkt het noodzakelijk om de recente wetenschappelijke inzichten te relateren aan wat we zien in de mond van de patiënt en wat de patiënt ons te vertellen heeft. Gebaseerd op de klinische symptomen proberen we zo minimaal invasief en zo voorspelbaar mogelijk te werken, maar is wat we zien ook altijd zo gerelateerd aan de histologische werkelijkheid? Wat zegt deze histologische realiteit ons? Waar moeten we van wakker liggen en waarvan niet?
In deze lezing gaan we dieper in op diagnostische metriek die onze behandelkeuze kan beïnvloeden en de verschillende behandelopties die we heden ten dage tot ons arsenaal kunnen rekenen. Er wordt bijzondere aandacht besteed aan het klinische gebruik van tricalciumsilicaatcementen en hun interactie met het pulpa-dentinecomplex. Aan de hand van de huidige evidentie wegen we onze behandelopties af tegen onze primaire doelstelling: de therapeutische uitkomst en de levenskwaliteit van onze patiënten.
Minimaal invasieve aanpak van cariës bij kinderen | prof. dr. Siva Rajasekharan
Minimaal invasieve tandheelkundige behandelingen (o.a zilverdiaminefluoride en Hall-techniek) zijn vooral nuttig bij angstige kinderen of in situaties waarin traditionele restauratieve ingrepen moeilijk zijn. Ze richten zich op behoud van tandstructuur, vermijden van invasieve procedures en het voorkomen van verdere cariësprogressie. Deze benaderingen kunnen de behandeltijd verkorten, kosten verlagen, behandeling onder algehele narcose vermijden en het behoud van gezond tandweefsel bevorderen. Niettemin vereisen ze zorgvuldige diagnose en opvolging om effectiviteit te waarborgen en risico’s te minimaliseren.
MIH en HSPM: huidige inzichten | prof. dr. Dominique Declerck
Decennialang vormde tandbederf, het gevolg van microbiële activiteit, de meest voorkomende problematiek op vlak van mondgezondheid bij jonge kinderen. Recent worden we steeds vaker geconfronteerd met afwijkingen, zowel in melkgebit als definitief gebit, die toe te schrijven zijn aan een structurele stoornis in de ontwikkeling van de gebitselementen. Deze afwijkingen, vaak omschreven als ‘kaasmolaren’, vormen een uitdaging op vlak van diagnostiek en behandeling. Tot op heden blijven vele vragen met betrekking tot de etiologie ervan onduidelijk. In deze bijdrage wordt een actuele stand van zaken geschetst.
Programma
8.30 u. | Onthaal
09.00 u. – 10.30 u. | Diepe cariës: hoe behandelen bij kinderen?
Dr. Jakob Van Acker
10.30 u. – 11.00 u. | Pauze
11.00 u. – 12.30 u. | Minimaal invasieve aanpak van cariës bij kinderen
Prof. dr. Siva Rajasekharan
12.30 u. – 13.45 u. | Lunch
13.45 u. – 15.15 u. | MIH en HSPM: huidige inzichten
Prof. dr. Dominique Declerck
15.15 u. | Slotreceptie
(Let op: de link hieronder leidt naar een pagina buiten de site van Septodont)